ARIFFUDDIN.COM

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Peribahasa dulu : Kalau kail panjang sejengkal, jangan lautan hendak diduga. Peribahasa baru : Kalau pancing panjang sejengkal,.... (sambung).

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Esok dengarnya banyak harga barang naik. Apa saya kena buat?" #HajiDell, "Kamu ada pilihan untuk bersyukur, gandakan usaha 6% setiap hari, atau turunkan pihak yang jadi punca kenaikan harga barang."

Instagram MA



Tauke kata esok semua benih kena gst. Alhamdulillah. via Instagram http://ift.tt/1NyeSf2

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Halus permainan tv2. Menjelang kurniaan gst pada 1 april mereka tayangkan Musang Berjanggut.

Instagram MA



#Repost @fjarilflickans ・・・ 😴💚 via Instagram http://ift.tt/19pzEQD

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Tajuknya agenda awani tadi, Memerangi Ancaman Islamic State (IS). Saya fikir media perlu tukar gelaran IS kepada nama lain selain nama Islam. Gunalah apa saja nama Jambu Asam Boi State (JABS) pun boleh, asalkan tidak menggunakan nama Islam. Bimbang akan datang apabila tiba masanya negara Islam dibentuk, orang akan nampak Negara Islam sebagai negara sembelih menyembelih.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Bagaimana mahu mengenal wanita?" #HajiDell, "Kamu tidak dapat kenal wanita dengan membaca buku di perpustakaan seluas pusat membeli belah. Jadi pendengar mereka."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Senaraikan buku yang bukan bahan bacaan : 1. Sebuku roti. 2. Buku lima. 3. Cincin garam sebuku. 4.

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1E8bg3z

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Takut sebarnya nak approve kawan-kawan baru di facebook. Takut mereka tidak dapat apa yang diharapkan daripada saya. Status di facebook ini banyak main-main saja.

Instagram MA



Saloma Saat yang bahagia Datang sekejap saja via Instagram http://ift.tt/1BrJqcy

Instagram MA



Layakkah untuk berehat? via Instagram http://ift.tt/1xAGNct

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Rata-rata komen pada post ini semuanya tag nama pasangan masing-masing.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Bekas menteri pun tak faham, apa cerita?" #HajiDell, "Bertenang, sekarang masih dalam fasa konflik. Dekat klimaks nanti sebelum masuk Act 3 hero akan keluar."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#HajiDell, "Selepas kurus, perkara seterusnya yang sukar dilakukan adalah mencari dan bercerita tentang kebaikan pada diri seorang pesalah."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Semalam ketika sedang makan roti canai tiba-tiba ada burung mendarat di meja saya. Nampak macam sakit, perlahan-lahan saya cuba pegang sebelum dia terbang ke dapur mamak. Pertama kali dapat pegang burung di mamak.

Instagram MA



Ini roti. via Instagram http://ift.tt/1ENVl8e

Status Facebook Mohd Ariffuddin

<3 <3 <3

Instagram MA



#HajiDell , "Membandingkan diri sendiri dengan kejayaan orang lain adalah zalim kepada diri sendiri." via Instagram http://ift.tt/1DRtNRr

Status Facebook Mohd Ariffuddin

(Y) (Y) (Y)

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Selamat pagi!

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Kawan tegur badan saya masa tingkatan 3 dulu boleh tahan sedap (sedap macam mana, pi tanya dia). Memanglah, masa itu makan banyak mana pun setiap petang kena turun training lari-lari bawa kayu, bakar semua lemak nakal.

Instagram MA



Bahulu panas. via Instagram http://ift.tt/1BI5RsU

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Kadang-kadang bila ada situasi luar jangka saya teringat kepada rancangan Deadliest Catch. Setiap kali ke laut mereka akan ditimpa ombak berpuluh kaki tinggi, meredah ais beku, kadang-kadang ada yang cedera di tengah laut. Sekarang sudah musim ke 10, mereka masih menangkap ketam di laut.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Setuju!

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Setuju!

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1HkdPgt

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Ramai juga orang cantik dan sihat minum air sebelum berus gigi pagi-pagi.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#HajiDell, "Tugas mendidik anak bermula ketika kamu sedang mencari pasangan hidup."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Sebelum ini kecoh di media sosial apabila ada yang muat naik gambar makanan dituduh tidak peka dengan nasib orang miskin yang tidak dapat makan makanan yang mahal dan sedap itu. Jika muat naik gambar anak bimbang apa pula perasaan orang yang sudah berkahwin tetapi masih tidak punya anak. Apabila muat naik gambar sekian, apa pula perasaan si polan. Esok bangsa yang lemah lembut dan suka ambil beban memikirkan apa orang kata ini akan pupus. Mereka bimbang apa orang kata, apa jiran kata, apa pak cik kata sampai lupa peranan mereka di sini. Tapi mereka abaikan kata-kata hati sendiri, dalam peti besi, untuk dikebumi, bersama jasad nanti. Apa pula kata orang lapar bila melihat di satu kepala ada batu juta-juta?

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1CGRNW9

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Membaca sambil makan bertih jagung.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Apa cadangan haji tentang gst, awek hudud, jet, ulama bercakaran, kenaikan harga tiket pengangkutan awam, dan pendapatan rm27,000 sebulan tidak mencukupi." #HajiDell, "Entahlah, cuma satu saja cadangan aku. Akan datang bila kamu sudah berada di atas, sentiasa ingat kamu juga boleh berada di bawah pada bila-bila masa. Tuhan bagi pinjam sekejap saja kedudukan itu."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Sementara harga tambang teksi, bas dan tren seluruh negara naik. MBPJ dengan tenang menambah laluan bas percuma.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Sebenarnya antara perkara yang saya paling kagum adalah walaupun di sana tidak ada undang-undang syariah seperti hudud dan qisas, tetapi jenayah mencuri sangat kurang. Tercicir dompet dan tertinggal lap top di kafe pun insya-Allah boleh dapat semula. Sebabnya tempat yang paling selamat untuk buat jenayah di Korea adalah dalam parit bawah tanah dan juga di dalam hutan.

Instagram MA



Selamat pagi! via Instagram http://ift.tt/1FLFDf8

Instagram MA



#Repost @missfazura ・・・ Good morning good people :) 💗 via Instagram http://ift.tt/1BXaGmP

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Ya salam.... Siang tadi bukan main mengantuk lagi. Sekarang elok pula celik mata.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#HajiDell, "Pastikan kamu ada cita-cita, jika tidak masa muda kamu akan dihabiskan dengan bercerita tentang cita-cita orang lain." #AbuLenovo, "Baik haji."

Instagram MA



#Repost @ellyradi ・・・ No caption!! #mika #manjeboymumy #love via Instagram http://ift.tt/1wThUYG

Instagram MA



Selamat pagi! via Instagram http://ift.tt/1AxWNYg

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Boleh tahan juga harga batu nisan sampai RM500. Patutlah dulu ada orang kata, kalau miskin jangan mati lagi.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Tadi pagi terdengar Mark Adam kata kurang lebih begini, "Tidak salah untuk berhijrah bagi mencari rezeki, saya juga berhijrah ke Malaysia. Insya-Allah rezeki ada di mana-mana."

Instagram MA



Seni. via Instagram http://ift.tt/1LhD8Gh

Instagram MA



Malam tadi minum air lemon + halia + timun. Subuh-subuh sudah check in masuk jamban. Punyalah sakit perut. Tiba-tiba mak bagi bungkusan yang dihantar minggu lepas, alhamdulillah hilang sakit sakit perut sikit. via Instagram http://ift.tt/18qHAR6

Instagram MA



#HajiDell via Instagram http://ift.tt/1Lb81Mu

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Kurang 100 hari sebelum masuk Ramadan, Yusof Taiyoob sudah menaja Sketsa JoHaRa.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Haji tak terkejut ke?" #HajiDell, "Biasanya orang tidur saja yang akan terkejut."

Instagram MA



#HajiDell via Instagram http://ift.tt/1BBagT2

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Khawater | Dulu Lee Kwan Yew menangis apabila Singapura dan Malaysia berpisah.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Apa kena dengan cerita ratus bilion ringgit ini?" #HajiDell, "Dulu pernah ditayangkan drama Lembu RM250j, sekarang sudah tamat, disiarkan pula drama baru. Ia prosedur biasa, tidak pelik pun. Yang pelik adalah jika perkara seperti ini tidak berlaku. Siang tadi aku dengar ceramah radio, ustaz itu kata pembangunan yang sedang rancak pada zaman ini nampak seperti sebuah kemajuan. Sedangkan ia adalah tanda-tanda kiamat sudah dekat."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Ustaz dalam radio kata, "Akhirat nanti tidak ada kawan atau peguam yang boleh membantu kita. Yang ada hanya amal soleh."

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1GIVFIj

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Hari ini saya terjumpa dengan dua orang nurse. Nurse yang pertama ini saya tidak pasti tersilap pandang ataupun memang betul-betul tidak nampak, dia menggunakan tongkat orang buta. Nurse yang kedua pula saya jumpa di kaunter Petronas sedang beli pistol.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Tertanya-tanya juga apa amalan 1mdb hingga mereka dimurahkan rezeki untuk dapat suntikan dana beratus bilion ringgit.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Selamat pagi! #SitiApple, "Perempuan tidak perlu menghafal untuk mengingat."

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1wmNQEL

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Tadi saya tinggalkan komen di satu status facebook, kemudian dapatlah notifikasi komen-komen selepas itu. Tiba-tiba butang merah menyala keluar nama Sun Wukong baru tinggalkan komen juga di status itu. Power betul.

Instagram MA



#Repost @jom_dakwah via Instagram http://ift.tt/1BhNVtB

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Bila makan roti canai di mamak sudah jadi kebiasaan jika kita makan dulu dan bayar sebelum balik. Tapi bila makan di Seoul Garden misalnya, kita kena bayar dulu baru boleh makan. Itulah yang membezakan nilai dan layanan yang ditawarkan oleh dua buah tempat makan. Dalam kehidupan pun begitu, ada pilihan mahu jadi orang yang bernilai atau sebaliknya.

Instagram MA



Alhamdulillah, tahniah! via Instagram http://ift.tt/1FucHGw

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Trend media sosial petang ini bertukar-tukar antara Alhamdulillah dan Innalillah. Alhamdulillah bagi yang menyambung silaturrahim dengan perkahwinan, percutian bersama keluarga. Innalillah pula pada update media sosial berkenaan kemalangan, bencana dan kematian.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Assalamualaikum | Sewaktu menziarah ke rumah sahabat, Nabi (selawat) mengetuk pintu menggunakan kuku (lemah lembut).

Instagram MA



Selamat pagi! #Repost @9gag via Instagram http://ift.tt/1weKUKk

Instagram MA



Sedap kuih ni via Instagram http://ift.tt/1KARtgD

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Sebenarnya ramai juga yang bertanya tentang bagaimana mahu terbit buku sendiri? Bagaimana mahu terbit idea jadi buku? Bagaimana mahu pasarkan buku? Jadi saya bercadang untuk wujudkan satu group telegram bagi menjawab pertanyaan-pertanyaan berkaitan self-published, insya-Allah. Jemput lengkapkan borang pada bahagian komen pada status ini.

Instagram MA



Tiba-tiba tergerak untuk ambil gambar ini. via Instagram http://ift.tt/17XxZB8

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Sebenarnya, seram juga kalau siang-siang pun tiba-tiba ada bau wangi

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Radio, "Jangan takbur, kita semua akan ke kubur."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Pepatah Korea, "Lebih ramai raja dijatuhkan oleh orang kanan mereka sendiri berbanding musuh yang sebenar."

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Siapa balik kerja naik tren dan bas selamat menempuh kesesakan jalanraya dan kesesakan hidung. Dari hidung, turun ke hati. Terima kasih Tazkirah.net!

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Selamat pagi! Peluang akan datang apabila kita mahu mendapatkannya. Jika tidak, cipta peluang sendiri.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Banyak juga kerajaan buat duit dengan arak dan rokok.

Instagram MA



Ini pisang apa ntah, macam pisang tanduk. via Instagram http://ift.tt/1zI8Roo

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#AbuLenovo, "Zaman sekarang nak kahwin pun kurang-kurang kena ada dalam RM20k hingga RM40k." #HajiDell, "Kamu pernah bagi kepada mak kamu sebanyak itu?"

Status Facebook Mohd Ariffuddin

#HajiDell, "Hebat KM Sarawak main layang-layang, dia tidak melawan angin sebaliknya berkawan dengan angin. Kalau melawan ada yang akan kalah. Bilala berkawan sama-sama boleh mendorong menuju kejayaan."

Instagram MA



via Instagram http://ift.tt/1AAcVal

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Kepada yang sudah ambil keputusan SPM atau STPM, jemput baca artikel ini. http://ift.tt/1AzahBO

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Dalam salah satu buku motivasi barat penulis mencadangkan supaya pembaca mengumumkan cita-cita kepada orang ramai. Agar pengumuman itu dapat menjadi desakan kepada pembaca untuk mula berusaha mencapai cita-citanya itu. Bagaimanapun sekarang baru saya sedar budaya kita lebih kepada bertindak dulu sudah ada hasil barulah dibuat pengumuman, jika mahu. Bertindak dulu.

Status Facebook Mohd Ariffuddin

Slogan paling power, "Cari dan jahanamkan."

Instagram MA



Cendol bersama bos @lurima_travel . via Instagram http://ift.tt/1F0slcz

Instagram

Instagram