ARIFFUDDIN.COM

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1Sq4Nmw

Instagram MA


#Repost @beraniberhijrah with @repostapp ・・・ . #BeraniBerhijrah via Instagram http://ift.tt/1ROgtik

Instagram MA


Ingatkan mouse rosak, rupanya salah pegang sikat. via Instagram http://ift.tt/1RLMGtC

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1qkjZem

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ [Waktu Mustajab Doa di Hari Jumaat] Rasulullah ﷺ menyebutkan tentang hari Jumaat kemudian beliau bersabda: "Di dalamnya terdapat waktu. Jika seorang muslim berdoa ketika itu, pasti diberikan apa yang ia minta." Lalu beliau mengisyaratkan dengan tangannya tentang sebentarnya waktu tersebut. (HR. Bukhari 935, Muslim 852 dari sahabat Abu Hurairah Radhiallahu’anhu) Ibnu Hajar Al Asqalani dalam Fathul Baari (Jilid 5) ketika menjelaskan hadis ini beliau menyebutkan 42 pendapat ulama tentang waktu yang dimaksud. Namun secara umum terdapat 4 pendapat yang kuat. 🔹Pendapat pertama: Waktu sejak imam naik mimbar sampai selesai solat Jumaat, berdasarkan hadis: “Waktu tersebut adalah ketika imam naik mimbar sampai solat Jumaat selesai” (HR. Muslim, 853 dari sahabat Abu Musa Al Asy’ari Radhiallahu’anhu). Pendapat ini dipilih oleh Imam Muslim, An Nawawi, Al Qurthubi, Ibnul Arabi dan Al Baihaqi. 🔹Pendapat kedua: Setelah asar sampai terbenamnya matahari. Berdasarkan hadis: “Hari Jumaat itu dua belas (maksudnya jam) dan tidaklah seorang muslim meminta kepada Allah kecuali Allah 'azza wajalla akan mengabulkannya, maka bersegeralah untuk mendapatkannya pada waktu-waktu akhir setelah Asar.” (HR. Abu Daud, no.1048 dari sahabat Jabir bin Abdillah Radhiallahu’anhu. Disahihkan Al Albani di Shahih Abi Daud). Pendapat ini dipilih oleh At Tirmidzi, dan Ibnu Qayyim Al Jauziyyah. Pendapat ini yang lebih masyhur dikalangan para ulama. 🔹Pendapat ketiga: Setelah asar, namun di akhir-akhir hari Jumaat. Pendapat ini didasari oleh riwayat dari Abi Salamah. Ishaq bin Rahawaih, At Thurthusi, Ibnul Zamlakani menguatkan pendapat ini. 🔹Pendapat keempat: Juga dikuatkan oleh Ibnu Hajar sendiri. Menggabungkan semua pendapat yang ada. Ibnu ‘Abdil Barr berkata: “Dianjurkan untuk bersungguh-sungguh dalam berdoa pada dua waktu yang disebutkan”. Dengan demikian seseorang akan lebih memperbanyak doanya di hari Jumaat tidak pada beberapa waktu tertentu saja. Pendapat ini dipilih oleh Imam Ahmad bin Hambal, Ibnu ‘Abdil Barr. Jom doa. #cahayaislam via Instagram http://ift.tt/1RLNT0U

Instagram MA


Di sini, bermulanya pengembaraan. via Instagram http://ift.tt/1MClCOs

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1UAWV85

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ Doa Nabi ﷺ Ketika Solat Dari Urwah, dari Aisyah r.a., Nabi ﷺ biasa berdoa di dalam solat: "Allahumma inni a’uuzu bika minal ma’thami wal maghrom (Ya Allah, aku berlindung kepadamu dari berbuat dosa dan banyak hutang).” Lalu ada yang bertanya kepada baginda ﷺ, “Kenapa engkau sering meminta perlindungan dari hutang?” Rasulullah ﷺ lantas bersabda, “Jika orang yang berhutang berkata, dia akan sering berdusta. Jika dia berjanji, dia akan mengingkari.” (HR. Bukhari no. 2397 dan Muslim no. 589). Doa tersebut berisi kandungan bahawa kita meminta perlindungan dari hutang yang sebenarnya tidak ada sebab untuk kita berhutang dan yang ada sebabnya, lalu kita tidak mampu melunasi hutang tersebut. Namun, bisa juga dimaksudkan meminta perlindungan dari dibelenggu hutang yang membebankan. Demikian kata Ibnu Hajar Al Asqolani dalam Fathul Bari, 2: 319. Beliau katakan juga bahawa hadis tersebut menunjukkan bahayanya berhutang dan nasib buruk di akhirat kelak. Ibnu Hajar Al Asqolani menerangkan pula, “Yang dimaksud dengan meminta perlindungan dari hutang ialah jangan sampai hidup sulit gara-gara terlilit hutang. Atau maksudnya pula, meminta perlindungan pada Allah dari keadaan tidak mampu melunasi hutang.” Doa ini dibaca selepas tasyahud (tahiyat) akhir sebelum salam. #cahayaislam #hadisnabi #doanabi #hidupkansunnah via Instagram http://ift.tt/1okGgXS

Instagram MA


Tip menulis novel 1000 muka aurat sehingga siap daripada Kang Abik. 1. Siapkan rangka novel sebelum mula menulis. 2. Mula menulis sehingga siap. via Instagram http://ift.tt/1ZI0FUr

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1ohZ9L1

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ InsyaAllah.. Allahumma ballighna Ramadhan.. #cahayaislam #ramadhan #countdown via Instagram http://ift.tt/1RCqhig

Instagram MA


Sebahagian sudah dihantar minggu lepas dan ada yang sudah sampai. Insya-Allah selepas hantar saya akan berikan tracking number semua pembeli. Semoga pembaca buku dapat manfaat yang dicari. via Instagram http://ift.tt/1UoC07T

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1pSCc2M

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ MEYAKINI MUSIBAH SEBAGAI UJIAN & KETENTUAN ALLAH Imam Ibnu Kathir berkata: “Makna ayat ini ialah seseorang yang ditimpa musibah dan dia meyakini bahawa musibah tersebut merupakan ketentuan dan takdir Allah, sehingga dia bersabar dan mengharapkan (balasan pahala dari Allah Ta’ala), disertai (perasaan) tunduk berserah diri kepada ketentuan Allah tersebut, maka Allah akan memberikan petunjuk ke (dalam) hatinya dan menggantikan musibah dunia yang menimpanya dengan petunjuk dan keyakinan yang benar dalam hatinya, bahkan bisa jadi Dia akan menggantikan apa yang hilang darinya dengan yang lebih baik baginya." #cahayaislam #alquran via Instagram http://ift.tt/1RIJPox

Instagram MA


Kadang-kadang rasa suara dah mirip-mirip Sudirman dengan Tomok. Tapi itu kita yang rasa, orang yang mendengar lain pula pandangan mereka. Itu hari sudah kena tegur dengan cikgu Zamri. Kena masuk kelas suara kalau nak pergi jauh ni. via Instagram http://ift.tt/1RHWg3Y

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1WPaFtg

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ Perbanyakkan selawat kepada baginda Rasulullah ﷺ pada hari yang mulia ini. Semoga kita termasuk golongan yang dekat dengan baginda di akhirat nanti insyaAllah. Berselawatlah dengan lafaz sahih yang diajar oleh Rasulullah ﷺ: اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ وَ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ #cahayaislam #salamjumaat #hadisnabi #hidupkansunnah via Instagram http://ift.tt/1LNK0MW

Instagram MA


Tadi petang saya singgah masjid sebab sudah lewat untuk asar. Selepas meratakan wuduk, sebaik saja melangkah masuk ke dalam ruang solat saya ternampak seorang tua ada di depan masjid. Kita datang sebab sudah lewat solat, calon ahli syurga ini datang awal menggunakan kerusi roda untuk merebut saf pertama solat maghrib. . Kadang-kadang kita rasa macam ada banyak masa, sebaliknya bila-bila masa kita boleh dipanggil menghadap Tuhan. . Sebagai orang yang dikurniakan nikmat berjalan, jadi segan juga tadi. via Instagram http://ift.tt/1VJ7qVT

Instagram MA


Yang penting, ambil tindakan dan laksanakan idea itu. via Instagram http://ift.tt/1pJWgEm

Instagram MA


Aku rasa ni menjawab soalan ko tadi. @amirullurima #Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ Untuk para isteri & bakal isteri. Panduan para suami & bakal suami. Ingatlah pesanan Nabi ﷺ ini. Agar keluarga bahagia bersemi. #cahayaislam #hadisnabi #hidupkansunnah via Instagram http://ift.tt/22xQpDq

Instagram MA


Sudah hantar dompet yang dijumpai @robotys . Kalau ada yang tanya kenapa tulisan macam tu, nama font tulisan ni Ariffuddin. via Instagram http://ift.tt/1o7E59L

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/21HNOkm

Instagram MA


#Repost @cahaya_islam with @repostapp ・・・ Ya Allah, padaMu ku serah segalanya. Tiada tempat ku bergantung harap selain dariMu.. Pandanglah aku sebagai hambaMu yang Kau redhai. Bimbinglah aku dengan petunjukMu. Perbaikilah segala urusanku. Jangan serahkan urusanku kepada diriku sendiri walau sekelip mata jua.. #cahayaislam #alquran . . . . #jomjadimukmin #islamituindah #islam #iman #dakwah #teamtazkirah #muhasabahdiri #motivasi #usrahsantai #muslim #malaysia #igersmy #my_genggua #malaysian #igersmalaya #ikutcarakita #mariperbaikidiri #igerstarbiah #hakhada #dakwahmudah #thedaiegraphy #dakwahsentap via Instagram http://ift.tt/1MCkV25

Instagram MA


Modul latihan siap untuk digunakan ahad ini. #senangterbit #selfpublish #printondemand via Instagram http://ift.tt/1MBFR9y

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1S4w2Tw

Instagram MA


#Repost @beraniberhijrah with @repostapp via Instagram http://ift.tt/25ktcDF

Instagram MA


Cerita siang tadi. Buku siap. Pos siap. via Instagram http://ift.tt/1SfrKv7

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1S1REzC

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ Alhamdulillah for the gift of Islam which without we would be lost in both this life and the next. Never take your gift for granted. #Allah #Love #Muslim #Muslimah #BilalPhilips #IOU #islam #Ummah #Deen #Sunnah #Quran #dua #Prayer via Instagram http://ift.tt/1XIwg6I

Instagram MA


Cintaku seratus persen ni layaknya untuk pemilik cinta saja. via Instagram http://ift.tt/1XHlQEu

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1RYOtsx

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ When your problems give you 100 reasons to cry, your faith in Allah should give you 1000 reasons to smile! #Allah #Smile #Happiness #Sadness #Faith #Muslim #BilalPhilips #IOU via Instagram http://ift.tt/1UenyiT

Instagram MA


Jaga diri. Bawa bekal air, selalukan ambil wuduk. via Instagram http://ift.tt/1RrhOl4

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1MstPPM

Instagram MA


#Repost @beraniberhijrah with @repostapp via Instagram http://ift.tt/1nVS56s

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1ptO7D6

Instagram MA


Gadis yang semak design cover ini namasuruh panggil nama dia Kiwi. Manis orangnya. Selepas semak design cover ini untuk dicetak, Kiwi kata, "Cover buku abang tepat." . Rasa macam nak cetak sikit2 tapi banyak kali. via Instagram http://ift.tt/1pPX5eB

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1RpBU96

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ "Sufficient for me is Allah ; there is no deity except Him. On Him I have relied, and He is the Lord of the Great Throne." [9:129] #Allah #Love #Muslim #Muslimah #BilalPhilips #IOU #islam #Ummah #Deen #Sunnah #Quran #dua #Prayer via Instagram http://ift.tt/1prqrzt

Instagram MA


Ada rezeki kita dapat jumpa lagi 81 hari. via Instagram http://ift.tt/1pw8RuE

Instagram MA


Selamat pagi. #Repost @secrets2success with @repostapp ・・・ Correct @6zerostatus ! 💥✔️ Whether you're jogging at 5:30am like Jack Dorsey, or reading for 80% of your day like Warren Buffett, your routine is the most important asset in determining your success. Picture yourself five years from now, where do you want to be? Is what you are doing on a daily basis going to make you end up there? For most of us, the answer is no. It's time to make a change. Change your routine to get you where you want to be in the future. Maybe you have to start waking up earlier, exercising more, reading actively, whatever it may be! The best thing you can do is start to study the routines of successful people. Pick apart what they do and choose the activities that best suit your dream and more importantly, implement them into your lifestyle! Double tap if you agree! Courtesy of @6zerostatus via Instagram http://ift.tt/1RPxTLz

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ Allah can do the impossible in ways that are impossible at impossible times and impossible places. Allah isn't limited by our reality! Oh Allah, help me to never be afraid to pray for the impossible. Ameen #Ameen #Allah #Love #Muslim #Muslimah #BilalPhilips #IOU #islam #Ummah #Deen #Sunnah #Quran #dua #Prayer via Instagram http://ift.tt/1WrJYut

Instagram MA


Berguru sampai seribu, Bertindak juga perlu. via Instagram http://ift.tt/1pnXdBr

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1TMkQAE

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ Allah is the best Listener. You don't need to shout nor cry out loud because He hears even the very silent prayer of a sincere heart. #Allah #Love #Muslim #Muslimah #heart #BilalPhilips #IOU #islam #Ummah #Deen #Sunnah #Quran #dua #prayer via Instagram http://ift.tt/1S2EKnB

Instagram MA


Nah, ini maksud sebenar bijaksana. via Instagram http://ift.tt/1QVu1uU

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1S0GgXw

Instagram MA


#Repost @bilalphilips with @repostapp ・・・ The shortest distance between a problem and its solution is the distance between your knees and the floor. #Sujood‬ #Allah #Love #Muslim #Muslimah #IOU #BilalPhilips #IOU #isalm #Ummah #Deen #Sunnah #Quran #Prayer #dua #Salah via Instagram http://ift.tt/1WlZ44s

Instagram MA


Yang patah akan tumbuh, Yang hilang akan berganti, Jangan bimbang terluka lagi, Jangan ditangis orang pergi, Kerana hidup tidak abadi, Kepada Tuhan kita kembali. #daunkunyitpatahdihembusangin via Instagram http://ift.tt/250awZG

Instagram MA


Selamat pagi. via Instagram http://ift.tt/1pFyc55

Instagram

Instagram